31 Ocak 2017 Salı

| Erasmus | Belçika'da ilk gün!

Herkese merhaba! Dün gün boyu Brugge' a ulaşmaya çalıştığım için ve ulaşır ulaşmaz da yatıp uyuduğum için bu yazıyı  2.günümde yazıyorum. Yol maceram resmen bir işkenceye dönüşse de güzel bir sonucu olduğundan oraları es geçip yazmaya başlıyorum.

Gece 5'te Adana havaalanına vardım ve İstanbul Sabiha Gökçen uçağımı beklemeye başladım. Ekstra bagaj hakkı yapmama rağmen toplam 40 kiloluk 2 devasa valizim - yine hüsranla sonuçlanarak - fazla geldi ve içinden bir poşeti yanıma almak zorunda kaldım ki bu poşet bildiğiniz 7 kiloluk bir poşetti ve POŞETti. Yani gidene kadar bana işkence yapacak , yırtılacak , dökülecek olan. Her neyse bagaja verdim iki valizimi de ve bekleme salonuna geçtim ki bu arada bir sırt çantam bir el çantam bir de bilgisayarım var yani yanımda ekstra bir de poşet herkes bana bakarak yüklerin arasından beni arıyorlardı bildiğiniz.

  Gecikme olmadan uçağım geldi ve indim. Tabi bu sırada en stresli en sinir olay başlıyor. Sabiha Gökçen'in dış hatlar terminali. Hayatımda ilk kez gördüm bu terminali gerçekten bir düzenlemeye ihtiyacı var.

  Pasaportum yeşil olduğu için ilk önce yeşil ve gri pasaportluların kontrolü için sıraya girdim. İl Milli Eğitim'den aldığım yurt dışı çıkış izin belgemi pasaportumla beraber fotokopi çektirip götürdüm kontrole . Mühürlendikten sonra Harç Pulu denilen ne işe yaradığını gerçekten bilmedğim bir şey aldım 15 TL'ye. Bu pulu check-,n sırasının sol tarafından alabiliyorsunuz. T.C Maliye Bakanlığı'na bağlı bir gişeden. Bu arada Sabiha Gökçen'de Ziraat Bankası'nın ATM'si yok. Bunu da not düşmek isterim. Ben Garanti Bankası'nın ATM 'sinden komisyonlu olarak çektim Ziraat kartımı kullanarak.

  Daha sonra pasaport kontrol kuyruğuna girdim ki bu sırada uçağıma sadece 1 saat kalmıştı. Kuyruk bildiğiniz ekmek kuyruğu ve kontrol noktalarının hepsi açık da değil. Neyse beklerim o önemli değil de yanınızdan bir sürü insan uçağıma az kaldı diyerek sıra istiyor. Ben seve seve veriyorum sıramı ama ben aynı şeyi ayıp olur mu diyerek yapmadım ki uçağıma az kalmıştı ve vaktim de giderek azalıyordu.

  Neyse geçtim ve güvenlik kontrolden de geçtim. Ve devasa bir Duty Free göründü karşımda. Tabi zamanım yoktu bakamadım.

  Brüksel'e Charleroi Havalimanı'na indik 3,5 saatlik bir uçuştan sonra. O kadar küçük bir havalimanıydı ki her yer tek bir yöne bakıyor. Yani her mağaza yan yana.Ya da turist bilgi alma noktaları hepsi yan yana. Şansıma birlikte uçtuğum arkadaşımı almaya gelenler vardı Belçika vatandaşları onların sayesinde Brugge'a geçmem gereken otobüslerin yerini de bilet alabileceğim gişeyi buldum.

  Charleroi'den çıktıktan sonra sağ tarafa dümdüz devam ettikten sonra sağ köşede hemen bir bilet gişesi var ve bu gişeden Brüksel - Charleroi - Brugge - Gent nere isterseniz her yere giden otobüslerin biletlerini alabiliyorsunuz. Hepsinin fiyatını bilmiyorum ama Brüksel 17 Euro Brugge ise 21 Euro idi.

 Neyse ben aldım biletimi daha 1 saat var tabi otobüse oturdum bekliyorum ama havalimanın interneti çekmiyor ne aileme ne de beni Brugge tren istasyonunda karşılayscak olan beyefendiye ulaşamıyorum. Ben de çaresizce otobüsü bekledim ve inince ne yapacağımı düşünüyorum. Geldiğim saati bilmiyor ve ben de nereye nasıl gideceğimi bilmiyorum resmen çaresizim en son gideceğim öğrenci evinin adresini taksiciye söylerim öyle giderim diye düşünüyorum. Bu arada hattım yurtdışına açık ama bir şekilde arama yapamıyorum anlamadım sebebini.

  Otobüsle Brugge tren istasyonuna geldikten sonra ki 2 saatlik bir yolculuktu bu. İlk önce Gent'e sonra Brugge'a uğradık. Ben valizlerimi bagajdan alıyordum - bu arada BElçika'daki otobüslerde muavin tarzı bir kişi yok şöförde sizin valizlerinize yardım etmiyor. Siz alıp bagaja yerleştiriyorsunuz .- ki yanıma biri yaklaştı ben de taksi şöförü sandım hani olur ya "Taksi lazımdır abi?" bu şekil. Ancak beni almaya gelen yurt sahibi olduğunu anladım ve resmen deliler gibi sevindim adam bir şaşırdı tabi. Sonrasında tren istasyonuna 3 dk mesafede olan yurduma gittim.

  Her şey şu ana kadar güzel gidiyor umarım böyle devam eder. Taharet musluğu yok arkadaşlar evet boldan bol peçete var. Hava buz , ulaşım pahalı. Ulaşım kolay tabi aynı zamanda. Sokakta herkes bisiklet sürüyor ve gerçekten bisikletliler için apayrı yollar var. Hatta ana yol küçük olsa bile bisiklet kullananlar için mutlaka kenara yol ayrılmış durumda. Evler çiftlik gibi hemen hepsinin bahçesinde at , midilli , deve kuşu, eşek görebilirsiniz. Sokaktaki ağaçların dallarında baykuşlar görebilirsiniz.

 Görüşmek üzere..

29 Ocak 2017 Pazar

Belçika Öğrenci Vizesi / D Tipi Belçika Vizesi Hakkında Her şey / 2019

Herkese Merhaba,
Belçika vizesi çok uğraştırıcılığı ve baş ağrıtıcılığıyla bilinir. Ancak belgeleri eksiksiz doldurup teslim ettiğinizde kolaylıkla üstesinden gelebilirsiniz. Bu aşamada binbir türlü belge toparlamak gerekiyor. Şunlar ;

-Vize başvuru formu

Bu formu ben Fransızca olarak doldurdum ve imzaladım. 3 tane de fotokopisini aldım götürüyorum . Ancak vize şirketinde online olarak tamamlamam gerektiğini söylediler. Ve girişteki görevli sizin için sisteme giriş yapıp dolduruyor. Ancak bunu içinde sıra bekliyorsunuz yaklaşık 1,5 saat kadar.

-Pasaport

Pasaportunuzun eski olmaması gerekiyor. Bu ne demek en az 2 sayfası boş olmalı ve 10 yıllık pasaportlar eski sayılıyor.

-Sonuç Belgesi

Bu belge ne diye çok sorgulayacaksınız biliyorum ancak VFS 'nin kendi sitesinde bulunuyor. Şu linkte Ankara başvuru merkezi için bulunuyor.Bu belgeyi direk imzalayarak götürebilirsiniz ya da orada imzalayabilirsiniz.

-Hibe Belgesi

Okulunuzun size vereceği hibeyi ve miktarını gösteren imzalı belgedir.

-21 yaş üstü öğrenciler için Adli Sicil Kaydı

Bu yıl hesabına göre 21 belirlenmiştir. Yani Ocak'tan sonra bile yıl hesabıyla 21 yaşında oluyorsanız dahi almanız gerekmektedir. Ankara için şöyle anlatayım. Çankaya'da Adli Sicil İstatistik Genel Müdürlüğü'ne gidip belgeyi Fransızca alıyorsunuz. Girişteki küçük pencerelerden sorarak bu belgeyi istediğinize dair bir dilekçe dolduruyorsunuz ve aynı günün öğleden sonraki vakitlerinde veriyorlar. Bu belgeyi Fransızca almanız çok önemli. Gitmeden önce mutlaka 2'şer fotokopisini çektiriniz her 2 belgenin. Daha sonra bu belgeyi alarak Adliye'ye gidiyorsunuz ve sağ kapıdan girip 5. kata çıkıyorsunuz. Oradaki güvenliğe mutlaka sorunuz çünkü bazen apostilleme işlemini yapacak kişi orada olmayabiliyor. Boşuna beklemeyin sorun.

- Biyometrik fotoğraf

En az 3 aylık fotoğraf götürmelisiniz. Arkalarına isimlerinizi ve T.C Kimlik Numaranızı mutlaka yazınız.

-Genel Sağlık Sigortası 

Her bankadan yapabileceğiniz bir sigorta. Ancak yaptırmadan önce bankaların hepsini gezip tek tek fiyat alınız. Tarihlerini de çok iyi belirlemeniz gerekiyor en az 180 günlük yaptırın. En uygun parayı veren bankadan yaptırın. Çünkü çok farklar olabiliyor. Ben Yapı Kredi'den yaptırmıştım.

-Sağlık Raporu

  Bu rapor öyle sağlık merkezlerinden alabileceğimiz bir rapor değil. En ucuzunun 300 TL olduğu bir belge. Bu belgenin en ucuzu İzmir'den alınıyor. Kent Tıp Merkezi'nde Tuncay Filiz isimli bir doktor veriyor. Kent Tıp Merkezi Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nin sonunda Starbucks'ın karşısında bulunuyor. 6.katta doktorun odası. Gitmeden önce arayıp randevu alınız.

-Rödovans Ücreti

  Ne demek olduğunu kendilerinin bile bilmediği bağış isminde bir ücret. 160 Euro idi benim ödediğimde. Havale yoluyla internet bankacılığıyla gönderirseniz havale ücretini en aza indirebilirsiniz. En azı 23 Euro oluyor havale ücretinin. Eğer Western Union yoluyla ya da bankanın aracılığıyla havale yaparsanız en az 35 Euro kadar ücret kesilmekte. Bu ücreti ödedikten sonra makbuzunu vize başvurusu esnasında saklamanız gerekiyor.

Edit: Rödovans ücretinin güncellendiği görünüyor. Yeni tutarın 200 TL olduğunu belirtelim. Yukarıda belirtilen tüm tutarlar 2016 başvuru dönemine aittir.

-Garantörlük Belgesi

  Aşırı göz korkutan bir belge. Bu belge aslında Belçika'ya gittiğinizde günlük açlık sınırının altında olmayan bir parayı size sağlayabilecek bir kurumun ya da kişinin olup olmadığını gösterir. Eğer burs alıyorsanız bursun miktarı da yetebilir. Her sene bu asgari ücret değişiyor o yüzden ne kadar olduğunu size söyleyemiyorum muhtemelen değişmiştir. 

  Eğer bursunuz yoksa veya burs miktarınız yetmiyorsa sizin bir garantöre ihtiyacınız var demektir. Diyelim ki babanız garantörünüz olacak. Babanızın maaş bordrosü , sağlık güvenik kurumundan alacağı hizmet dökümü ve görev yaptığı yerden alacağı görev yeri belgesi gerekiyor. Daha sonra şu linkten indirebileceğiniz belgeyi babanız Fransızca olarak dolduracaktır. Bu belgenin son sayfasında İngilizce çevirisi mevcut ancak İngilizce kısım doldurulmayacak sadece doldurmanıza yardımcı olması amacıyla var. Size önerim bu belgeyi doldurun ve babanıza gönderin örnek olarak ona bakarak eliyle doldursun.Kesinlikle bilgisayardan doldurmayın. Pilot kalemle babanız doldurup notere gidiyor. Noterden imza beyannamesi alacak. Bu şekilde size posta yoluyla gönderecek. Bu belgeyi Vize başvurunuzdan 1 gün öncesinde büyükelçiliğine götürüp onaylatmanız gerekmektedir. Onaylı haliyle vize şirketine diğer belgelerle beraber götürün.

-Eğer KYK bursu ya da başka bir burs alıyorsanız buna dair ilgili kurumdan bir belge ve ilgili banka hesabının son 1 yıllık dökümü

Ziraat Bankası'ndan alabilirsiniz.

Tüm bu belgelere ek olarak bir önceki yazımda bulunan belgeleri de götürmelisiniz ve her belgenin en az 3 fotokopisini alıp götürmelisiniz.

Vize ücreti yok görünüyor. Ancak var ortalama 100 TL gibi bir ücret ödüyorsunuz bu ücret vize şirketinde tahsil ediliyor.

Randevunuza sabah saatlerinde gidin çünkü işleriniz uzadıkça uzuyor.
Ankara vize şirketine ulaşımınız ise ( yanlış hatırlamıyorsam )şöyle ;

Eğer otogardan gidiyorsanız ANKARAY'a binip Kızılay'dan aktarma ile Çankaya'ya giden metroya aktarma yapınız.Hangi durak olduğunu mutlaka sorun hatırlayamıyorum. Çankaya'dan inince otobüse binip Kuğulu Park'ta iniyorsunuz. Ve yukarı doğru çıkan bir yokuş var o yokuştan 100 -150 metre kadar yukarı çıkıyorsunuz. Çek Cumhuriyeti Büyükelçiliği ile karşı karşıya görebilirsiniz VFS Global'i.

Çankaya 'da ise metrodan inince Adliye'ye gitmek için ise Aşti'den yine Ankaray'a biniyorsunuz. Mutlaka kart alın. Kızılay'dan aktarma ile Sıhhıye'de inin. Oradan köprü altından geçtikten sonra kocaman bir bina zaten görünüyor. Ordan ise Adli Sicil İstatistik Müdürlüğü'ne gitmek için ise hemen her otobüs aynı güzergahtan gidiyor.


Erasmus Macerası

Evet mülakattan çıktım ve beklemeye başladım. Koordinatörümün yanına gittim ve iyi olduğumu sorun olmadığını söyledi. Ama kim gittiyse aynı şeyi söylediği için bu olumlu mu olumsuz mu anlayamadım. Bir hafta kadar geçti ve ve mülakattan da iyi bir notla geçtiğimi gidip işlemlere başlamam gerektiğini öğrendim. İlk önce hangi okula kabul edildiğimi bilmiyordum daha belli değildi. Tercih formunda 6 tane okul-ülke seçme hakkımız vardı ancak bölümümün gönderildiği ülke zaten belli olduğundan mecburi olarak ülke seçmiş oldum. Aynı ülkede yani Belçika'da 2 tane okul vardı benim bölümümün gönderildiği ancak ikisi de farklı yerlerdeydi. Bu arada bilmeyenleriniz için bilgilendirme olsun Belçika'da toplam 3 dil konuşulur. Felemenkçe - Fransızca ve Almanca . Felemenkçe ve Fransızca eşit olarak konuşulur Almanca'nın yüzdesi daha azdır. Benim gideceğim okul Felemenkçe bölgesinde ve deniz kenarında. 

  Neyse seçildiğimi öğrendikten sonra çok zorlu bir dönemin başlayacağından habersiz tabi ben pasaport çıkarmaya girişiyorum. E tabi ikamet ettiğiniz yerden başvuru yapmanız çok çok daha kolay asla şehir dışından denemeyin.Bu dediğim yeşil pasaport için geçerli.

PASAPORT 

Yeşil pasaport sahipleri için yazıyorum ki bordo veya gri ile ilgili bir fikrim yok yanlış bilgilendirme olmasın. Gerekli belgeler resmi sitede şu şekilde belirtiliyor.
HUSUSİ DAMGALI PASAPORT
18 YAŞINDAN BÜYÜK ÇOCUKLAR İÇİN ARANANŞARTLAR VE GEREKLİ BELGELER
ARANAN ŞARTLAR:
  • Evli olmamaları.
  • 25 Yaşını doldurmamış olmaları.
  • Öğrenci olmaları gerekmektedir.
GEREKLİ BELGELER:
  • Hak sahibinin çalıştığı kurum tarafından düzenlenmiş ve hak sahibi tarafından imzalanmış talep formu. (Ebeveyni çalışanlar için)
  • Hak sahibinin emekli olduğu veya çekildiği kurum tarafından düzenlenmiş emekli olduğu tarihteki kadro derecesini gösterir belge (Ebeveyni emekli olanlar ve çekilenler için)
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • T.C. Nüfus Cüzdanı aslı (Nüfus cüzdanı aslı olmadan ve cüzdanda T.C. Kimlik numarası bulunmadan işlem yapılmamaktadır.)
  • Öğrenim gördükleri okuldan alacakları öğrenim belgesinin aslı.
  • Parmak izi alındı belgesi (Pasaport işlemlerinde ilk önce parmak izi vermeniz gerekmektedir. parmak izi verdikten sonra tarafınıza parmak izi belgesi verilecektir.)
  • Banka veya maliye veznesine yatırılan pasaport cüzdan bedeli ödendi dekontu.
Bu belgelerin hepsi eksiksiz tamamlanmak zorunda. Eğer öğretmen birinden yani anne ya da babanızdan dolayı alıyorsanız pasaportu ve öğretmenlerse alacağı belgeyi İl Milli Eğitim'den almaları gerekiyor. Kesinlikle İlçe Milli Eğitim size yardımcı olmuyor. Sicil Kaydı belgenizi de Adliye Sarayı'ndan gidip almanız gerekiyor. Hemen halloluyor öyle uzun süren bir işlem değil. 
  
  87,50 TL pasaport cüzdan bedeli var ödenmesi gereken. Geçen sene bu miktardaydı ancak şu anki durumunu bilmiyorum. Ben Vakıf Bank'tan yatırdım.

  Öğrenci Belgenizi ise fakültenizden değil Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı'ndan almalısınız. Daha kapsamlı ve onaylı oluyor öylece. Ve ben ikisini de götürmüştüm yanımda ne olacağı belli olmaz diyerek.

  Eğer ebeveyniniz öğretmen ise (diğer kamu personellerini bilmediğim için öğretmenlerden örnek veriyorum) çalıştığı okuldaki sekretere ya da müdüre söylerse talep formunu edinebilir. Böyle şeyleri genelde kurumdaki personeller biliyor olur.

  Parmak izi ise Pasaporta başvurduğunuz sırada alınmaktadır.

Bu işlemler en fazla 20 dakika sürüyor. Yani benim yaşadığım şehirde böyleydi. Ve geri okuluma döndüğümde UPS kargo ile pasaportum geldi. Sadece 3 gün sonra elimdeydi.

DİL BELGESİ

Okulda girdiğiniz dil sınavından yani ilk yazılı sınavdan sonra sizin dil seviyeniz belirlenmiş oluyor. Bu derecelendirme A1 - A2 - B1 - B2 - C1- C2 olarak sıralanır. A1 ' den C2'ye doğru gidildikçe seviye artar. Bu şekilde belirlenen dil seviyenizin belgesini okulunuzun Yabancı Diller Yüksekokulu'ndan alabilirsiniz. Hem İngilizce hem de Türkçe olarak edinin.

LEARNING AGREEMENT

  Bu belge sizin Erasmus'la gideceğiniz okulda göreceğiniz dersleri ve aynı öğrenim döneminde kendi üniversitenizde görmeniz gereken dersleri gösterir. Yani bu "Erasmus'a gitme senen uzar , kalırsın , okul uzar" gibi kalıp düşüncelerin cevabı niteliğinde bir belge. Eşleşme durumlarını ya da eşleşmeyen derslerinizi tablo şeklinde gösterir. Bir nevi akademik takvim. Bu belge İngilizce olarak hazırlanır. Ve bu belgeyi bölüm koordinatörünüz hazırlar. Eğer sizin öğrenim üyeniz değilse yani sizin bölümünüzü bilmiyorsa mutlaka yanında bulunun ve o derslerin sahibi olan öğretmenlerinizle görüşün öyle hazırlayın derim.
  Bu belgeyi hazırladıktan sonra koordinatör karşı kuruma bu belgeyi göndermelidir. Ve onayı gelmelidir.

Şahsen benim sadece 2 dersim kalıyor alttan ve az kredili dersler olduğu için dert değiller.

ÖĞRENCİ BİLGİ FORMU

Başvurudan sonra doldurulan bir formdur. Bu formun üzerinde bazı ülke kodları , okul kodları , şehir kodları gibi birçok uluslararası kod sorulur. Bunları okulunuzun yayımladığı oryantasyon sunumuda bulabilirsiniz bulamazsanız eğer şu linke tıklayarak bulabilirsiniz.

  Application Form'da yani başvuru formunuzda yer alacak olan bankaların BIC/Swift kodu şeklinde bulunan bankaların uluslararası kodları kısmı için de linki şuraya bırakayım.

KABUL MEKTUBU

Tabi biraz atlayarak gittim farkındayım ama bu aradaki aşamaların çoğunu biliyor olacaksınız bu yazıyı okumadan. Bu sebeple gerekli yerleri anlatıyorum. Kabul mektubu sizin diğer adımınızı atmanızın sebebi diyebilirim. Eğer kabul mektubunuz gelmez ise vize , uçak bileti gibi olması gereken şeylerin hiçbirine sahip olamıyorsunuz maalesef. Ne zaman geleceği belli olmuyor örneğin benim kabul belgem başvurumdan 10 ay sonra geldi. Bu benim kabulümün geciktiğini ya da bir problem çıktığını göstermiyor. Normal şartlarda bu belgenin size gönderilmesi bu kadar sürebiliyor. Vize başvurunuzda ise mutlaka kabul belgenizin orijinali isteniyor.

  Eklemek istediğim birkaç şey daha var. Bu sınıf tekrarı konusunda birçoğumuzun kafası epey karışık. Bu durum aslında okuldan okula değişmekte. Gideceğiniz okulun da zorluğu etkili daha çok. Eğer derslerinizi orada veremezseniz bu sınıf tekrarına yol açabilir evet. Ama böyle bir seçenek buradaki okulunuzda da var. Sonuçta ders geçemezseniz sınıfta kalabilirsiniz bu bir fark değil. Dönem uzaması ise seçtiğiniz ve size açılan derslerin burada aynı dönemde almanız gereken derslerinizle ne derecede uyduğuyla alakalı . Eğer bölüm dersleriniz uyuyorsa ve krediniz yetiyorsa seçmeli derslerden alarak da derslerinizi paralelleyebilirsiniz. Bu konuda kesinlikle bölüm hocalarınızla görüşerek hangi dersleri uyduracağınıza iyi karar vermeniz gerekiyor. 

  Bir diğer konu da vize. Bu konuya da ayrı bir yazı yazmak istiyorum çünkü gerçekten çok fazla şey var toparlamak gereken. Bu süreçte maddi açıdan biraz para kaybınız olacaktır çünkü artık ödemeler euro'ya geçiyor. Özellikle Belçika için yapılan ödemeler gerçekten çok fazla. Vize için ise şirketi ya da konsolosluğu arayıp hangi şehirden vizenizi almanız gerektiğini mutlaka öğrenin ve en az 3 ay öncesinden randevu alın.

Vize yazım diğer yazıda..






27 Ocak 2017 Cuma

Fazla Faydalı İnternet Siteleri !

Bu yazım tamamen alıntıdır. Ordan burdan topladığım forumlardan aldığım yazılardan ve incelediğim sitelerden en faydalı olanlarını yazıyorum. Tamamen ücretsiz erişim sağlayan bu siteler internette sosyal medyalardan sıkıldığınız anda çok iyi birer ilaç olacak. Özellikle aralarında birkaç tane var ki benim gerçekten bağımlısı olduğum , bilgisayarı açar açmaz her yerden önce o sitelere tıkladığım.
Here We Go!

 Bu hayvanat bahçesi SanDiego Zoo. Amerika'dan canlı olarak bir hayvanat bahçesini seyredebiliyorsunuz. Pandalar, koalalar, penguenler.. Birçok hayvanın 7/24 canlı olarak hayatlarını görebiliyoruz.Bu şekilde imkanlarını ve hayvanların yaşadığı ortamın sağlıklı olup olmadığını görebiliyorsunuz.
P.S:Bağımlılık yapıyor mesela ben 1 saattir panda izliyorum.


  Birçoğunuz ne alaka ne gereği var diyebilir.Bence de gereği yok. Bu siteyi kısaca anlatayım , telefonunuz için mesaj , arama vs değişik bildirim sesleri bulunuyor. Bu siteden mp3 olarak indirebiliyorsunuz sesleri.


  Bu site İngilizce'sini geliştirmek isteyenler için İngilizce bir site. Bence çok iyi bir veritabanı var. Bu konudaki Türkçe sitelerden de bahsedeceğim bir yazıda ancak bu biraz daha profesyonel.


  Bu sitede Dünya'dan birçok yazarın ünlü kitaplarını PDF olarak ücretsiz indirebilirsiniz. Sabahattin Ali , Dostoyevski , Albert Einstein gibi ünlü isimlerin kitapları var. Ayrıca kutsal kitapları da bulabilirsiniz.


 Dünya'daki tüm radyoları birleştirelim demişler ve resmen bize bir iyilik yapmışlar. Dünya haritası üzerinden seçin ve dinleyin.


 Nostalji kokan harika bir site. Bir blog ve içinde eskiden insanların birbirine yazdığı mektupları bulabiliyorsunuz. Annesine , sevgilisine , kardeşine herkesin birbirine yazdığı eski mektuplar. Çok değerli çok kıymetli bir site. Mutlaka bakın.


 İsminden korkmayınız malum Türkiye olarak matematiğe alerjimiz olabiliyor. Ama bu sitede sadece matematik yok. Bilim ve fen dünyasından çok değerli çok önemli makaleler buluşlar ve haberler var.


 Ben keşfettiğimde "Bunu bilimiyor musun hala?" diyerek dalga geçildi benim şahsımla ama maalesef bilmiyormuşum. Bildiğiniz alıntılar yapılıyor bu sitede. Aslında bildiğiniz mi bilmem ama harika alıntılar yani. Herkesin kitaplar hakkında bir şeyler yazdıkları site.


 Bir girince saatlerinizi harcayan muazzam site.Aslında çok basit ve tek boyutlu bir işlem yapıyorsunuz ama çok eğlenceli. Siteye girer girmez bir nesne çiz diye komut geliyor. O nesneyi yazıyor tabi ki örneğin ; kalem , çamaşır makinesi vs. Bunu çiziyorsunuz ve bot biliyor. bilene kadar çizmeye devam ediyorsunuz ve bot da tahminde bulunuyor. Site google'a ait ve İngilizce.


 Bu site çocuklara yönelik ama ben 20 yaşındaki bir birey olarak düzenli giriyorum. Masallar profesyonel olarak seslendiriliyor. Harika!


 Şudabap zaten hali hazırda çok ünlü bir site. Staj dönemimde de çok sık kullandığım çocuk şarkılarının olduğu kendine has aşırı kaliteli bir hizmet. Mutlaka bakınız.

  Çok daha kapsamlı evrensel pdf arşivi. Her türlü kitabı bulabilirsiniz.


 Çizgi roman severler için sonsuz çizgi romanın bulunduğu devasa arşiv.

Devamı gelecek..


12 Ocak 2017 Perşembe

Erasmus Macerasına hazırlık

Herkese Merhaba!
Erasmus programıyla Belçika'ya gideceğim, gittim geldim güncellendim! Bu süreçte sınavlardan mülakatlardan başlayarak vizeye kadar her anı size yazıyor olacağım.
Ege Üniversitesi öğrencisiyim ve anlatacağım şeyler sizin okuduğunuz ya da okumayı düşündüğünüz üniversitelerden farklı olabilir.

   KARAR
   İlk önce karar verme aşamasından başlayalım. İlk önce geleceğe yönelik büyük bir adım attığınızı bilmeniz gerekiyor. Kritik ve iki yönlü bir karar olduğunu da bilmeniz gerekiyor. Yani başarılı olacak mısınız olmayacak mısınız bu iki seçeneğin sonuçları düşünün ve tartın. Bana sürekli zaten atanacaksın neden dönem uzatasın ya da kariyer yapasın? gibi saçma sorular tabi ki geldi. Aldırış etmeyin mesleğiniz ne olursa olsun dilediğinizi yapmakta özgürsünüz.




  ÇALIŞMA 
 Karar verme aşamasından sonra gerçekten ders çalışın. Ben İngilizce bir mülakat sınavına girdim ancak sizin üniversiteniz değişik dillerde de açabilir sınavı tabii. Ben herhangi bir dil kursuna gitmedim ya da yardım da almadım. Anadolu Lisesi çıkışlıyım ekstra bir eğitimim de yok. Ancak kendime içinde hep text bulunan İngilizce kitap aldım sadece bir taneydi. Eskiden kalma bir de sözlüğüm vardı eğer merak ederseniz bana sorabilirsiniz markalarını söyleyebilirim. Bu ikisiyle çalıştım hep. Ancak bana en çok yararı olan şey ise yabancı dizilerdi elbette. Sonuçta bu süreç içinde size sadece yazılı sınavla gelmiyorlar. Mülakatı da var bu işin sözlü olarak. Dolayısıyla doğru ve akıcı şekilde konuşmanız gerekiyor. Bunu yapmak için evet kesinlikle pratik gerekiyor ama nasıl yapacağınızı bilmiyorsunuz. Haklısınız ben de bilmiyorum zaten pratik de yapmadım. Ancak yabancı diziler ve yabancı filmler çok fazla işinize yarayacak bu süreçte. Bu dizilerin diline de aksanına da dikkatli olun ve öyle seçin. Ben ilk önce İngilizce altyazı izleyerek başladım ancak daha sonra altyazısız izledim. Altyazısız izlediklerimin de durdurup repliğini deftere yazıp sonrasında kontrolünü yaptım vs. Tabi bu benim yöntemim siz kendinize de ayrı bir yöntem belirleyebilirsiniz elbette.

   Online olarak yararlanabileceğiniz bazı dil öğreten siteler de mevcut. Çok duyduğunuz Duolingo mesela. İngilizce bölümünü 2 kere bitirmiştim ben Duolingo'nun çok basit ve öğretici bir anlatımı var göz atabilirsiniz. Bunun gibi birçok site var merak ederseniz sorabilirsiniz.


 
   Daha sonra gelelim gramer öğrenmeye. İngilizce gramer kitapları yalan dolan. Ben onların işe yaradığını asla düşünmüyorum. Çünkü size zaten 4. sınıftan beri (ortalama) gramer öğretilmeye çalışılıyor. Ancak bizim ihtiyacımız olan şey bu değil. Yine de tabi ucuzundan elde edebiliyorsanız şöyle bir bakın tabi belki ihtiyacınız vardır ancak ben hiç yararlanmadım.

  MÜLAKAT

  Yazılı mülakat sınavımız zordu gerçekten. Sonuçta aynı sınava tüm fakülteler giriyor. Benim önümde oturan arkadaş İngiliz Dili ve Edebiyatı okuyordu misal. Ben en son 3 sene önce ders niteliğinde gördüm İngilizce'yi ancak onun hayatı İngilizce. Tabii ben bunu görünce modum düştü sınav başlangıcında. Sına 100 soruluktu ve en az 60 tanesini doğru bilmem gerekiyordu. LYS- 5 'e yani Yabancı Dil sınavından sonra girdiğim tek İngilizce sınav buydu ve gerçekten hiç aşina olmadığım sorular vardı . Bildiğiniz edebiyat soruları gibiydi; en kesin bilgi soruları ya da paragrafın akışını bozan cümle gibi sorular vardı. Bildiğiniz Kpss ve Ygs gibi.

  Sınav çıkışı hiç düşünmüyordum geçebileceğimi moral bozukluğuyla çıktım teselli edildim tabii. Sonra sınavlar açıklandığında gayet iyi bir not aldığımı öğrendim benim için baya iyiydi tabi ama yine de bir yetmemişlik duygusu vardı ne yalan söyleyim. 


  Ardından sözlü mülakat sınavımız oldu. Bu sınavdaki soruları açıklamam çok doğru gelmediği için açıklamayacağım ama hem Türkçe hem İngilizce sorular soruldu. Hem benim fakültemden hem Yabancı Diller Yüksekokulu'ndan toplam 6 öğretim üyesi geldi. Sonra 8 oldular. Hayatınızda ilk defa akademik şekilde İngilizce konuşacaksınız ve önünüzde 8 kişi var.


  Mülakat toplam 20 dakika kadar sürdü belki de daha fazlaydı tam hatırlamıyorum. Yarı İngilizce yarı Türkçe konuştuk. Sorular aslında zorlayıcı değil. Sizi zorlayan orada baskı altında hissetmeniz. Sonuçta hayatımın en uzun İngilizce konuşmasını yapacaktım. Hocalarım çok iyilerdi heyecan yapmamam için sohbet havasında sorular sordular. Şanslıydım bu konuda gerçekten . Bir yandan tabi ki sonuçta evet ya da hayırlarına bakıyor gidip gitmemem. Elimden gelenin en iyisini yapmam gerekiyordu. Bir şekilde mülakat da geçti. Ben tabi ne yapacağımı bilmiyordum çünkü ne yaptığımı da bilmiyordum. İyi miydi kötü müydü bir değerlendirme fikrim bile yoktu. Sonrasında 1 hafta kadar bekledim ve sonuçlar açıklandı. Kabul edildiğimi öğrendim. Tabi art arda gelen belgelerin başlangıcıydı.

  BELGELER

  Bu aşamadan sonra üst sınıflardan gidenlerle konuştum, Bloglar okudum, giden gitmeyen her türlü Avrupa görmüş ve bu öğrenci vizesi hakkında bilgi sahibi olan herkesle iletişim kurdum bir şekilde. Çünkü tek başınıza halletmeniz olanaksız. Eğer sizden yanaysa şans, muhatap olacağınız kurumda çalışanlar iyi insanlardır ve yardım ederler. Ama diğer seçenek daha yaygın ki asla yardım etmezler. "Bunu yapacaksınız, bekleyeceksiniz, yapabileceğim bir şey yok"çularla başınız dertte.

  Bunu söylemekten pek hoşlanmasam da biraz sivri dil kullanmak bu aşamada size yardımcı olacaktır. Sağlık sigortaları, vizeye başvuru aşaması, okulunuzun AB ofisi, ulusal ajans onayı, akademik tanınma belgeleri derken okulu arada unutuyorsunuz ister istemez. Çünkü bu kadar şeyin arasında okulla ilgilenirseniz ötesi intihar.
Bir şekilde bu süreç geçecek fazla hayal kurup fazla umutsuzluğa da kapılmayın. Olanı izleyin. Çünkü sizin tıkandığınız yerde yol açılıyor. Başvuru formunda dolduramadığınız yerler için bana ulaşabilirsiniz. Çünkü bu süreçte yardıma ihtiyacınız olduğundan şüphe yok!


  Başvuru formları kabul mektupları vizeler .. Bu belgelerin sonu yok . Ama hepsiyle uğraştığınıza değecek. Gereken belgeler vize ve daha fazlasını diğer yazılarımda bulabilirsiniz.