2 Nisan 2018 Pazartesi

Erasmus tercihlerinde ülke ve okul nasıl seçeriz?



1. Maddiyat! .. değil tabii ki!

  Herkesin aklına gelen ilk önce tabi ki Euro ve aylık harcamalar. Hiçbirimiz Erasmus gibi önemli bir deneyimi yaşayacağımız yerin pahalı olmasını ve sıkıntı çekmek istemeyiz. Bunun yanında bu sene belirlenen ve Ulusal Ajans tarafından açıklanan ülke-hibe tablosuna göre ilk tercih edilen kuzey ve güney Avrupa ülkelerinin hibeleri 500 Euro olmuş durumda. 500 Euro bu ülkelerin en pahalısı olan İsveç  için bile oldukça doyurucu.
  500 Euro doyurucu dedim ama neye göre kime göre? Çok gezen çok harcayan batar. Ama doruklarda gezmeyen e az biraz da aile desteği alan kişiler için yeter.
2. Gideceğiniz ülke değil de şehir…

  Şehir önemli şehir. Sonuçta Almanya’ya gitmek var Almanya’ya gitmek var. Avrupa’nın international öğrenci kabul eden okullara sahip bir sürü küçük şehri ve kasabası var. Ama bazılarının havalimanı yok hatta havalimanına en yakın olduğu şehre ulaşımı bile neredeyse yok.
  Bu açıdan bakılacak olursa siz Erasmus’a gittiğiniz şehirde en çok vakit geçireceksiniz, doğru. Ancak minimum %40’ını gezmeye ayıracaksınız bu zamanının. Eğer size ucuz uçak bileti bulduğunuzda , havalimanına ulaşmak için bir o kadar daha masraf ettirecekse gideceğiniz şehir, hiç anlamı yok.

3. Bölüm- okul örtüştü mü?

  Teknik bölümde okuyanların daha çok tercih ettiği ülkelerden biri olan Almanya gözümüzün nuru. Hemen her şehrinde havalimanı bulunur, çoğu şehri de ucuzdur. Bir de teknik üniversiteleri vardır ki herkes özenir. Avrupa’nın diğer ülkelerinden bile sırf mühendislik , işletme gibi bölümleri okumak için Almanya’ya gelirler. Bunun altın bir nimet olduğunu bilelim.
Belçika, Almanya gibi sanayi ve üretim ağırlıklı ülkeleri işletme okuyanlarımız , uluslararası ticaret veya ilişkiler okuyanlarımız çoğunlukla tercih edebilirler.

4. “Okul önemli değil ya”cılardan mısınız?

 Üzgünüz ama okul önemli. Misal ben Brugge/Belçika’da Erasmus öğrencilerinin çok tercih ettiği ve çok kontenjan ayrıldığı bir ünide yaptım. Sayfalarca yazdığım ödevler, sabah 9 akşam 5 haftanın 5 günü okul üstüne staj gibi çok yoğun , intense bir eğitim aldım. Aktif katılımın sınıf geçmek için kriter olduğu bir dönemdi yani.

  Bölüm okuyanlarımız içinse durum biraz farklı. Tarih okuyan arkadaşlarımız ya da coğrafya gibi araştırmaya dayalı bölümler Yunanistan gibi antik kentleri tercih ediyorlarmış. Bunun istatistiklerine ulaştım ve şaşırdım. Böyle düz olmasını beklemezdim.
  Tıp okuyanlarımız Polonya , Portekiz, Finlandiya gibi ülkelere gönderiliyorlar. Ortak noktasını henüz çözmüş değilim.
  Eğitim bölümlerinde , mütercim- tercümanlık bölümlerinde , hukuk, hemşirelik gibi dünyanın her yerinde en çok kontenjan ayrılan bölümlerde okuyanlar için İtalya, İspanya , Hollanda , Romanya, Portekiz gibi merkezi ülkeler tercih edilmeli. Verdikleri eğitimin evrenselliği, bu bölümlerin de ortak dilleri olduğundan daha verimli olacaktır.

5. Dilini bildiğiniz yer önceliğiniz olsun.

  Dil bilmek derken seviyeniz ne olursa olsun, Erasmus sınavına girerken kullandığınız dilinizi üst düzeye çıkarmak için anadil olarak konuşulan ülkeler önceliğiniz olsun. Böylece hem CV’nizi hem de kişisel dil becerinizi geliştireceksiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder