6 Ocak 2018 Cumartesi

Astronomik saat neden bu kadar popüler?


Tarihi 

Charles Universitesi Profesörü Hanus Usta tarafından tamamen turistik amaçlı yapılmış olmasıyla başlıyorum yazıya.
Bildiğiniz gibi her an milyonlarca turist çekme potansiyeline sahip tarihi bir yapı. Prag'ın göbeğinde en meşhur alanda bulunur. Etrafındaki tarihi yapılarla , değişik zamanlarda yapılmış kiliselerle harika bir manzaraya bakmanızı sağlar.
Prag'ın sahip olduğu bu güzelliklere bir tane daha eklemek istenmiş ve turist çekmek için bu kule dikilmiş.
Orijinal adı Orloj olan bu kule şehrin tam ortasında yer alır.
Old Town Square diye geçen bu alanda ziyaret edebileceğiniz birçok kilise ve eski bina bulunur. 12 tane burç bu saatin üzerinde 12 dilimde gösterilir.
Saat her saat başı çalıyor. Ve rahibe gösterileri oluyor. Gerçek rahibeler değil belki de rahibe değiller. Ancak her saat başı birer dakika küçük pencereden figürlerin geçtiğini görebilirsiniz.
Gösteriyi karanlık ve ölümü simgeleyen figür çanı çalarak başlatır. Horoz da öter ancak yakınsanız duyabilirsiniz. Bu gösteri animasyon şeklindedir ve figürlerin çoğu hareketlenir.
Aslında yapılış amacı insanlığa bir mesaj vermektir. Bu mesaj ise "Herkes geldiği yere yani toprağa geri dönecektir." mesajıdır. Ayrıca çevre imparatorluklardan ve Dünyanın her yerinden bu saati görmeye gelenler Hanus Usta'dan saati nasıl yaptığına dair bilgiler almaya çalışırlar. Ancak Hanus Usta asla söylemez ve çok büyük değerlere teklif edilen rüşvetleri de kabul etmez. Bunun üzerine de Hanus Usta'yı korumaya çalışarak hükümet Hanus Usta'nın gözlerini bilerek kör ederler. Amaça Hanus Usta'nın maharetlerinden başka kimseler yararlanmasındır. Bunun üzerine Hanus Usta da saate büyük bir zarar verir ve yüzyıllarca bu zararı kimse tamir edemez. Restoresi 16.yüzyılda tamamlansa da Almanya ikinci dünya savaşı sırasında saate ve çevresindeki önemli tarihi ve sanatsal binalara kapanmayacak zararlar verir.


Saatte;
  • Osmanlı Yeniçerisi
  • Ölüm figürü yani iskelet
  • Mavi renk ve kahverengi renk bulunur. Mavi gökyüzü kahverengi ise toprak demektir.

Saatteki semboller ve anlamları
  • ·         Aynaya bakan figür: Kendini beğenmişlik
    ·         İskelet: Ölüm
    ·         Altın bir kese tutan figür: Açgözlülük
    ·         Osmanlı Figürü: Eğlence

Nerededir,nasıl gidilir?

Prag metroda indiğinizde kalabalığı takip edip arka tarafa doğru yürüyebilirsiniz. Kristalcilerin ve meşhur müzelerinin arasından geçerek ulaşabilirsiniz. 

Gitmişken şunu da yapın...
Kuleye tırmanın. Hatta tırmandıktan sonra kulenin hemen karşı tarafında bulunan Avrupa'nın en eski kiliselerinden biri olan siyah kiliseye girin. Harika manzaralarla karşılaşacaksınız.
Ee tabi Prag gibi bir yerde Trdelnik de yemeyi unutmayın...

Kule ziyaret günleri ve saatleri: Kasım-Mart ayları arasında pazartesi günleri 11.00-17.00
Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma, cumartesi ve pazar günleri 09.00-17.00
Nisan-Ekim ayları arasında pazartesi günleri 11.00-18.00
Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma, cumartesi ve pazar günleri 09.00-18.00
Kule giriş ücreti: Tam bilet 110 CZK, indirimli bilet 70 CZK.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder