8 Nisan 2017 Cumartesi

Gecikmeli Hamburg ve Prag -2 |Erasmus|

Hamburg'dan sonraki durağımız Prag!
vee sonrasında güzeller güzeli Prag’a geçtik . Anlat anlat bitmeyecek harika bir şehir Prag. Ucuz , güvenilir , küçük ama gez gez bitmeyecek bir şehir. 

Astronomik Saat’e ve merkeze sadece 1 dk’lık mesafede kalınca bir de tadından yenmedi. Hostelimizde mutfak yoktu maalesef ama yine Prag çok ucuz olduğu için market alışverişi yaptık ve akşam yemeklerini kahvaltıları hallettik. Prag’da para birimi değişiyor. 1 Euor 27 Çek Korunası . Yani bu demek ki baya ucuz. Bir ayakkabıyı 3-4 Euro’ya alabileceğiniz bir magneti 30 Cent’e bulabileceğiniz kadar ucuz bir şehir. Charles Bridge , Astronomik Saat , Prague Castle , Meşhur Meydan ve bir sürü yere de yürüyerek çok rahat gidebileceğiniz bir yer.  Şöyle ki toplu taşıma hakkında metro hariç bir bilgim yok çünkü Dancing House ve Lennon Wall ve Aziz Vitus Katedrali dahil her yere yürüyerek gidebilirsiniz.


  Bu arada Prag’da herhangi bir bina Yahudilerin sığınağı olabilme ihtimali taşıyor. Şöyle ki Yahudi soykırımının büyük bir parçasını yaşamış olan Prag’da adının Kırmızı Sokak ya da Kanlı Sokak olan olan sokaklara rastlamanız çok olası.

Prag Castle


 Sanat galerilerini ,opera binalarını , komünist müzelerini , Sinagogları ya da her saat başında Astronomik Saat’in iki penceresinden bakan rahibeleri ziyaret etmeden dönmeyin.

  Prag’da beni etkileyen bir başka şey ise şehrin her yanının ayrı bir sanat olması. Bir yanı kübist bir yanı Rönesans olan bir eve rastlamanız olası. Ya da modern bir binann arka tarafında gotik bir kilise görebilirsiniz. Ama bu binalar yan yanayken asla karışıklık yaratmıyor. Tam tersine güzellik katıyorlar.

FAIL!

  Prag’da sadece gezilecek yerler diye bir yazı yazsam şöyle bir 5-6 sayfa sürer. O kadar çok o kadar güzel . Her binası ayrı bir işlemeli her sokak ayrı bir zaman gibi. Birkaç bina var gördüğümüz onlar da savaştan kalmış ve yenilememişler resmen bombaların izi var binaların üstünde.

  Prag’da bir sürü ücretsiz şehir turu var. Şöyle ki üniversiteden yeni mezun olmuş ya da hala üniversitede okuyan tarih ,turizm gibi bölümlerde okuyan öğrenciler ücretsiz olarak sizi gezdiriyor. Bitiminde ise sadece isteğe bağlı olarak para verebiliyorsunuz o kadar. Görmeniz gereken her yeri gösteriyor. Tabi her yer 1 günde bitmiyor. Günlere ayırıyorlar sizi eğer grup olarak büyükseniz. 

Mesela biz 4 kişi katıldık gruba ama başka insanlarda vardı ayrı olarak. Böyle olunca birinci gün şehir merkezi ikinci gün köprüler kaleler vs. diğer gün müzeler diye ayırmışlar programı. Biz bu geziyi 2. Gün gördüğümüz için sadece şehir merkezini gezdik yani bizim 2. Günümüz onların 1.günü gibi oldu. Aslında şanslıydık çünkü köprüleri ve kaleleri vs hep beraber gruptaki diğer arkadaşlarımızla gezecektik zaten. Böyle olunca da her şey çok iyi denk geldi. Bu turlara ise merkezde istasyonun yanına yeşil ya da fosforlu sarı giyen adamlara giderek katılabilirsiniz. Size çok yardımcı oluyorlar. Aynı zamanda şehri yürüyerek geziyorsunuz ve bu en güzel kısımlarından biriydi. Yaklaşık 3 saat sürdü bizim turumuz.

  Prag’da ne yenir ne içilir derseniz eğer Prag’ın kendine özgü yemeği yok gibi bir şey . Birkaç çorba ve ekmek dışında . Bir de meşhur bir tatlıları var böyle milföy hamuru gibi ama daha farklısı. Bu tatlının da orijinali Macaristan’dan geliyormuş ama içine birkaç malzeme daha koyunca Prag tatlısı olmuş. Deneyin tabi .

  Prag’da çok fazla gidilecek mekan yok aslında.  5 katlı Karlovy Lazne’si var. Buraya dans etmeye gidebilirsiniz. Her katında ayrı tarzda müzik çalınan çok farklı bir mekan. Birinci katta 80s – 90s çalıyor diğer katta rap diğer katta hit vs. Bu şekilde ve içecekler çok ucuz.
  Dışarıdan alacağınız bir su  10 Çek Koruna’sı . Bu demek ki 2 litrelik bir suyu 50 Cent’e alabilirsiniz. Meyve sebze yine ucuz çünkü para birimleri ucuz olduğu için yüksek fiyatlandırma yapmamışlar.

 Hediyelik olarak da özel olarak bir bilgim olmasa da her yerde gördüğüm kristaller değişik taşlar güzel fikir olabilir. Anahtarlık ve magnet dışında tabii.
  Ben Prag’a bayıldım giden herkes gibi. Tamamen öğrenci şehri . Türkiye’den bile ucuz yeri geliyor. Ve not olarak :
-Prag’da okumak tamamen ücretsiz. Yani liseden master derecesine kadar her kademede ücretsiz olarak okuyabilirsiniz. Tek şart çok akıcı Çekçe konuşmak. Ve evet tahmin edeceğiniz üzere biz de Prag dönüşü Çekçe öğrenmeye karar verdik ama öyle kaldı.Çok zor çook.
Bir sonraki Belçika içi yazacağım. Biraz da burayı keşfedelim değil mi?

Görüşmek üzere…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder