29 Ocak 2017 Pazar

Belçika Öğrenci Vizesi / D Tipi Belçika Vizesi Hakkında Her şey / 2019

Herkese Merhaba,
Belçika vizesi çok uğraştırıcılığı ve baş ağrıtıcılığıyla bilinir. Ancak belgeleri eksiksiz doldurup teslim ettiğinizde kolaylıkla üstesinden gelebilirsiniz. Bu aşamada binbir türlü belge toparlamak gerekiyor. Şunlar ;

-Vize başvuru formu

Bu formu ben Fransızca olarak doldurdum ve imzaladım. 3 tane de fotokopisini aldım götürüyorum . Ancak vize şirketinde online olarak tamamlamam gerektiğini söylediler. Ve girişteki görevli sizin için sisteme giriş yapıp dolduruyor. Ancak bunu içinde sıra bekliyorsunuz yaklaşık 1,5 saat kadar.

-Pasaport

Pasaportunuzun eski olmaması gerekiyor. Bu ne demek en az 2 sayfası boş olmalı ve 10 yıllık pasaportlar eski sayılıyor.

-Sonuç Belgesi

Bu belge ne diye çok sorgulayacaksınız biliyorum ancak VFS 'nin kendi sitesinde bulunuyor. Şu linkte Ankara başvuru merkezi için bulunuyor.Bu belgeyi direk imzalayarak götürebilirsiniz ya da orada imzalayabilirsiniz.

-Hibe Belgesi

Okulunuzun size vereceği hibeyi ve miktarını gösteren imzalı belgedir.

-21 yaş üstü öğrenciler için Adli Sicil Kaydı

Bu yıl hesabına göre 21 belirlenmiştir. Yani Ocak'tan sonra bile yıl hesabıyla 21 yaşında oluyorsanız dahi almanız gerekmektedir. Ankara için şöyle anlatayım. Çankaya'da Adli Sicil İstatistik Genel Müdürlüğü'ne gidip belgeyi Fransızca alıyorsunuz. Girişteki küçük pencerelerden sorarak bu belgeyi istediğinize dair bir dilekçe dolduruyorsunuz ve aynı günün öğleden sonraki vakitlerinde veriyorlar. Bu belgeyi Fransızca almanız çok önemli. Gitmeden önce mutlaka 2'şer fotokopisini çektiriniz her 2 belgenin. Daha sonra bu belgeyi alarak Adliye'ye gidiyorsunuz ve sağ kapıdan girip 5. kata çıkıyorsunuz. Oradaki güvenliğe mutlaka sorunuz çünkü bazen apostilleme işlemini yapacak kişi orada olmayabiliyor. Boşuna beklemeyin sorun.

- Biyometrik fotoğraf

En az 3 aylık fotoğraf götürmelisiniz. Arkalarına isimlerinizi ve T.C Kimlik Numaranızı mutlaka yazınız.

-Genel Sağlık Sigortası 

Her bankadan yapabileceğiniz bir sigorta. Ancak yaptırmadan önce bankaların hepsini gezip tek tek fiyat alınız. Tarihlerini de çok iyi belirlemeniz gerekiyor en az 180 günlük yaptırın. En uygun parayı veren bankadan yaptırın. Çünkü çok farklar olabiliyor. Ben Yapı Kredi'den yaptırmıştım.

-Sağlık Raporu

  Bu rapor öyle sağlık merkezlerinden alabileceğimiz bir rapor değil. En ucuzunun 300 TL olduğu bir belge. Bu belgenin en ucuzu İzmir'den alınıyor. Kent Tıp Merkezi'nde Tuncay Filiz isimli bir doktor veriyor. Kent Tıp Merkezi Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nin sonunda Starbucks'ın karşısında bulunuyor. 6.katta doktorun odası. Gitmeden önce arayıp randevu alınız.

-Rödovans Ücreti

  Ne demek olduğunu kendilerinin bile bilmediği bağış isminde bir ücret. 160 Euro idi benim ödediğimde. Havale yoluyla internet bankacılığıyla gönderirseniz havale ücretini en aza indirebilirsiniz. En azı 23 Euro oluyor havale ücretinin. Eğer Western Union yoluyla ya da bankanın aracılığıyla havale yaparsanız en az 35 Euro kadar ücret kesilmekte. Bu ücreti ödedikten sonra makbuzunu vize başvurusu esnasında saklamanız gerekiyor.

Edit: Rödovans ücretinin güncellendiği görünüyor. Yeni tutarın 200 TL olduğunu belirtelim. Yukarıda belirtilen tüm tutarlar 2016 başvuru dönemine aittir.

-Garantörlük Belgesi

  Aşırı göz korkutan bir belge. Bu belge aslında Belçika'ya gittiğinizde günlük açlık sınırının altında olmayan bir parayı size sağlayabilecek bir kurumun ya da kişinin olup olmadığını gösterir. Eğer burs alıyorsanız bursun miktarı da yetebilir. Her sene bu asgari ücret değişiyor o yüzden ne kadar olduğunu size söyleyemiyorum muhtemelen değişmiştir. 

  Eğer bursunuz yoksa veya burs miktarınız yetmiyorsa sizin bir garantöre ihtiyacınız var demektir. Diyelim ki babanız garantörünüz olacak. Babanızın maaş bordrosü , sağlık güvenik kurumundan alacağı hizmet dökümü ve görev yaptığı yerden alacağı görev yeri belgesi gerekiyor. Daha sonra şu linkten indirebileceğiniz belgeyi babanız Fransızca olarak dolduracaktır. Bu belgenin son sayfasında İngilizce çevirisi mevcut ancak İngilizce kısım doldurulmayacak sadece doldurmanıza yardımcı olması amacıyla var. Size önerim bu belgeyi doldurun ve babanıza gönderin örnek olarak ona bakarak eliyle doldursun.Kesinlikle bilgisayardan doldurmayın. Pilot kalemle babanız doldurup notere gidiyor. Noterden imza beyannamesi alacak. Bu şekilde size posta yoluyla gönderecek. Bu belgeyi Vize başvurunuzdan 1 gün öncesinde büyükelçiliğine götürüp onaylatmanız gerekmektedir. Onaylı haliyle vize şirketine diğer belgelerle beraber götürün.

-Eğer KYK bursu ya da başka bir burs alıyorsanız buna dair ilgili kurumdan bir belge ve ilgili banka hesabının son 1 yıllık dökümü

Ziraat Bankası'ndan alabilirsiniz.

Tüm bu belgelere ek olarak bir önceki yazımda bulunan belgeleri de götürmelisiniz ve her belgenin en az 3 fotokopisini alıp götürmelisiniz.

Vize ücreti yok görünüyor. Ancak var ortalama 100 TL gibi bir ücret ödüyorsunuz bu ücret vize şirketinde tahsil ediliyor.

Randevunuza sabah saatlerinde gidin çünkü işleriniz uzadıkça uzuyor.
Ankara vize şirketine ulaşımınız ise ( yanlış hatırlamıyorsam )şöyle ;

Eğer otogardan gidiyorsanız ANKARAY'a binip Kızılay'dan aktarma ile Çankaya'ya giden metroya aktarma yapınız.Hangi durak olduğunu mutlaka sorun hatırlayamıyorum. Çankaya'dan inince otobüse binip Kuğulu Park'ta iniyorsunuz. Ve yukarı doğru çıkan bir yokuş var o yokuştan 100 -150 metre kadar yukarı çıkıyorsunuz. Çek Cumhuriyeti Büyükelçiliği ile karşı karşıya görebilirsiniz VFS Global'i.

Çankaya 'da ise metrodan inince Adliye'ye gitmek için ise Aşti'den yine Ankaray'a biniyorsunuz. Mutlaka kart alın. Kızılay'dan aktarma ile Sıhhıye'de inin. Oradan köprü altından geçtikten sonra kocaman bir bina zaten görünüyor. Ordan ise Adli Sicil İstatistik Müdürlüğü'ne gitmek için ise hemen her otobüs aynı güzergahtan gidiyor.


1 yorum:

  1. rödövans 200euro olmuş sanırım. bu linke öyle gösteriyor https://dofi.ibz.be/sites/dvzoe/EN/news/Pages/Contribution%20covering%20administrative%20costs%20of%20an%20application.aspx

    YanıtlaSil